O, nee ongewenst gedrag!

Geen probleem, het kan iedereen gebeuren. Maar gelukkig is er altijd een oplossing.

De meest voorkomende problemen

- Verlatingsangst - Agressie naar honden - Agressie naar mensen - Trekken aan de lijn - Problemen met andere huisdieren - Sloop gedrag - Zindelijkheid - Schooien / eten stelen - Opspringen tegen bezoek - Niet luisteren - Veel blaffen - Angst voor hard geluid

Het positieve trainen heeft voor mij een hele nieuwe dimensie gekregen toen ik in aanraking ben gekomen met zeer gerespecteerd trainster en auteur Turid Rugaas. Ze is de eerste persoon die hondentaal wetenschappelijk heeft onderzocht en in kaart heeft gebracht. Hier wordt vandaag de dag nog veelvuldig op voortgeborduurd door collega’s in de hondenwereld.

Voor mij persoonlijk ligt de basis bij een sociale, vriendelijke en blije hond. Dit is de fundering om bovenstaande problemen te voorkomen.

Zelf thuis of op de hondenschool hebben we heel hard ons best gedaan om de honden te leren zitten, liggen, wachten, nog langer wachten, aan de voet zitten, koprol etc. Dit is namelijk het eerste waar we aan denken als we een hond aanschaffen. Maar niemand heeft u geleerd hoe u ervoor zorgt dat uw hond lekker in zijn vel zit, alle honden leuk vind om mee te spelen, nergens bang voor is, alleen thuis kan blijven en zelfverzekerd is. De basis voor een vriendelijke en gelukkige hond.

Eigenlijk kunnen we stellen dat de volgorde verkeerd is, wat weer resulteert in ongewenst gedrag. Gelukkig is bewezen dat volwassen honden wel degelijk iets te leren valt. De theorie dat je alles moet leren in de baby, peuter, puber fase gaat bij mensen ook niet op.

Vertoont uw hond ongewenst gedrag? Aarzel dan niet om hier samen mee aan de slag te gaan!